Arbuz

Arbuz cenniejszy niż myślisz

Arbuz to ulubiony owoc w okresie letnich upałów. Soczysty i smaczny miąższ gasi pragnienie, świetnie nadaje się do napojów oraz dekoracji stolików.

Mało kto jednak wie, iż miąższ arbuza korzystnie wpływa na zaburzenia układu moczowego. Owoc polecany jest również dla osób z obrzękami nóg. Korzystnie wpływa na serce i jest świetną, niskokaloryczną przekąską!
FOOD FACT: Cenne właściwości znajdziemy również w skórce i nasionach arbuza!
Arbuz zawiera liczne nasiona, które zazwyczaj są przez nas wyrzucane. Mało kto wyobraża sobie jeść skórkę, bądź robić z niej napar. Dlaczego? Ponieważ zarówno nasiona jak i skórka odznacza się cennymi wartościami i właściwościami. Pisał o nich Paul Pitchford w książce „Odżywianie dla zdrowia”. Z suszonych na słońcu części arbuza można przyrządzić napar.
Nasiona:
– korzystnie wpływają na nerki
– działają moczopędnie
– zawarta w nich związek chemiczny obniża ciśnienie krwi
– polecane w zaparciach po dobrym przeżuciu
Skórka:
– zawiera dużo krzemu
– polecana dla chorych na cukrzycę

Arbuz to przede wszystkim woda, tak ważna każdego dnia <3 Jeśli nie lubisz jej w czystej postaci, arbuz to świetna alternatywa!

.by Jasia.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *