Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 20 dkg margaryny

  • 2 żółtka

  • 2/3 szklanki cukru pudru do ciasta

  • ½ litra śmietany kremówki

  • 2 łyżki cukru pudru do śmietany

  • 2 zagęstniki do śmietany

  • konfitura

  • owoce do dekoracji

Babeczki dominują w cukierniach, a ja skorzystałam z przepisu mojej babci na coś innego, pyszne babeczki z bitą śmietaną, nektarynką i rodzynkami. Znajomi byli zachwyceni, znikały z talerza w oka mgnieniu.
  1. Wszystkie produkty do ciasta (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder)  posiekać nożem i zagnieść, włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki kawałki ciasta wkładać do foremek w kształcie babeczek i formować.
  3. Foremki z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piec do zarumienienia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i zagęstniki.
  5. Po upieczeniu i wystygnięciu ostrożnie babeczki wyjmujemy z foremek.
  6. Na spód dajemy pół łyżeczki konfitury na to bita śmietana i dekoracja z owoców (maliny, truskawki, brzoskwinie, rodzynki).
Zapewniam, że będą smakowały wybornie, szczególnie dzieci je uwielbiają. Pyszne co nieco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.