Szczegóły
Porcje
5
Czas
Godzina
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
2 szklanki mąki krupczatki
20 dkg margaryny
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru do ciasta
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru do śmietany
2 zagęstniki do śmietany
konfitura
owoce do dekoracji
- Wszystkie produkty do ciasta (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder) posiekać nożem i zagnieść, włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki kawałki ciasta wkładać do foremek w kształcie babeczek i formować.
- Foremki z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piec do zarumienienia.
- Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i zagęstniki.
- Po upieczeniu i wystygnięciu ostrożnie babeczki wyjmujemy z foremek.
- Na spód dajemy pół łyżeczki konfitury na to bita śmietana i dekoracja z owoców (maliny, truskawki, brzoskwinie, rodzynki).