Babka drożdżowa

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 1 Sztuka jajek

  • 50 gram masła

  • 1 Łyżka oliwy

  • 20 gram drożdży

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 0,25 szklanek cukru kryształ

  • 0,5 szklanek mleka 2%

  1. Przygotować zaczyn z mleka, drożdży, łyżeczki mąki.
  2. Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko.
  3. Lekko osolić i wymieszać, dodać olej i rozpuszczone masło, wyrobić dokładnie ciasto, następne przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Włożyć ciasto do blachy. Piec około 30 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
Można polać lukrem i posypać skórką pomarańczową. Babka doskonale nadaje się na święta Wielkanocne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.