Barszcz czerwony

Barszcz czerwony wg Babci

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 1 Sztuka liści laurowych

  • 1 Sztuka cebuli

  • 4 szklanek wody

  • 0,5 sztuki kurczaka

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka marchewki

  • 0,5 sztuki selera

  • 0,5 sztuki pora

  • 5 sztuk ziela angielskiego

  • 4 sztuki buraków

  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżeczki cukru kryształ

  • 1 Łyżeczka soli

Barszcz czerwony najlepiej smakuję jesienią ze świeżych buraków, ale lubię go przygotowywać przez cały rok. Polecam wszystkim ZUPOżercom i nie tylko 🙂
  1. Obrać buraki i pokroić je w drobną kostkę, gotować do miękkości, dodać kwasek cytrynowy (poprawi się kolor zupy).
  2. Jednocześnie szykować wywar na zupę, a mianowicie przypiec na patelni cebulkę.
  3. Mięso umyć, włożyć do wody, dodać także warzywa, przypieczoną cebulkę i przyprawy.
  4. Gotować od zagotowania ok. 45 minut aż mięso zmięknie.
  5. Po ugotowaniu przecedzić do garnka z ugotowanymi burakami.
  6. Dodać sól i cukier do smaku oraz zabielić barszcz czerwony śmietaną rozpuszczoną w wodzie.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.