Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
1 Sztuka liści laurowych
1 Sztuka cebuli
4 szklanek wody
0,5 sztuki kurczaka
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka marchewki
0,5 sztuki selera
0,5 sztuki pora
5 sztuk ziela angielskiego
4 sztuki buraków
2 łyżki kwasku cytrynowego
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki cukru kryształ
1 Łyżeczka soli
- Obrać buraki i pokroić je w drobną kostkę, gotować do miękkości, dodać kwasek cytrynowy (poprawi się kolor zupy).
- Jednocześnie szykować wywar na zupę, a mianowicie przypiec na patelni cebulkę.
- Mięso umyć, włożyć do wody, dodać także warzywa, przypieczoną cebulkę i przyprawy.
- Gotować od zagotowania ok. 45 minut aż mięso zmięknie.
- Po ugotowaniu przecedzić do garnka z ugotowanymi burakami.
- Dodać sól i cukier do smaku oraz zabielić barszcz czerwony śmietaną rozpuszczoną w wodzie.
Tylko babcia tak smacznie gotuje.