Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
1 Kilogram buraków
0,5 sztuki selera
3 sztuki marchewki
2 sztuki korzenia pietruszki
1 Sztuka pora
3 sztuki ząbków czosnku
5 sztuk ziela angielskiego
5 sztuk liści laurowych
2 łyżki majeranku
8 szklanki wody niegazowanej
1 Sztuka cytryn
2 łyżki cukru kryształ
1 Łyżeczka soli
- Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić je w kosteczkę. Obrać ze skórki marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie je umyć. Umyć pora i przekroić go na części mieszczące się w garnku. Czosnek obrać ze skórki i sparzyć wrzątkiem, aby stracił goryczkę.
- Wlać do garnka 2 litry wody, dodać pokrojone buraki, czosnek oraz włoszczyznę, ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Zagotować wywar, a następnie gotować go przez pół godziny.
- Dodać sok z cytryny do zupy, aby poprawić jej kolor, zagotować ją jeszcze raz.
- Doprawić wedle uznania zupę cukrem, solą oraz majerankiem. Jakby była potrzeba to dodać jeszcze soku z cytryny.
- Zupę podawać przecedzoną, chyba, że bardzo lubimy kawałki buraków, wtedy wystarczy wyłowić z zupy włoszczyznę.