Barszcz czysty bez grzybów (wigilijny)

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 1 Kilogram buraków

  • 0,5 sztuki selera

  • 3 sztuki marchewki

  • 2 sztuki korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka pora

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 5 sztuk ziela angielskiego

  • 5 sztuk liści laurowych

  • 2 łyżki majeranku

  • 8 szklanki wody niegazowanej

  • 1 Sztuka cytryn

  • 2 łyżki cukru kryształ

  • 1 Łyżeczka soli

Do przygotowania barszczu najlepiej wyposażyć się w rękawiczki, aby nie pobrudzić rąk.
  1. Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić je w kosteczkę. Obrać ze skórki marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie je umyć. Umyć pora i przekroić go na części mieszczące się w garnku. Czosnek obrać ze skórki i sparzyć wrzątkiem, aby stracił goryczkę.
  2. Wlać do garnka 2 litry wody, dodać pokrojone buraki, czosnek oraz włoszczyznę, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  3. Zagotować wywar, a następnie gotować go przez pół godziny.
  4. Dodać sok z cytryny do zupy, aby poprawić jej kolor, zagotować ją jeszcze raz.
  5. Doprawić wedle uznania zupę cukrem, solą oraz majerankiem. Jakby była potrzeba to dodać jeszcze soku z cytryny.
  6. Zupę podawać przecedzoną, chyba, że bardzo lubimy kawałki buraków, wtedy wystarczy wyłowić z zupy włoszczyznę.
Barszcz czysty ten idealnie pasuje na wigilijnym stole dla osób, które nie lubią grzybów i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.