Biały barszcz

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 50 gram boczku wieprzowego

  • 3 szklanek wody

  • 0,5 szklanek śmietany 18%

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

  • 1 Łyżka cukru kryształ

  • 3 łyżki majeranku

  • 2 sztuki liści laurowych

  • 4 sztuki ziela angielskiego

  1. Wlać do garnka wodę, dodać boczek, włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Ugotować wywar na wędzonce.
  3. Dodać następnie rozgnieciony czosnek, kwasek cytrynowy, cukier, majeranek. Gotować jakieś 30 minut.
  4. Zabielić zupę mąką i śmietaną, jeszcze raz zagotować.
Biały barszcz podawać z makaronem lub z ziemniakami. Osobiście wolę z makaronem. Jeśli jednak macie preferencje co do ziemniaków. To należy je obrać, pokroić w kosteczkę i dodać na początku do wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.