Botwinka

Szczegóły

Porcje

2

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 1 Sztuka porcji rosołowej

  • 1 Sztuka marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 0,5 sztuki pora

  • 0,5 sztuki selera

  • 5 sztuk ziela angielskiego

  • 4 sztuki liści laurowych

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Łyżeczka soli

  • 0,5 kilogram buraków

  • 4 sztuki ziemniaków

  • 1 Łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 0,5 sztuki natki pietruszki – pęczek

  1. Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej.
  2. Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru.
  3. Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić.
  4. Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę.
  5. Zakwasić kwaskiem cytrynowym – dzięki temu będzie ładny kolor. Zabielić śmietaną z mąką.
Podawać z natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.