Szczegóły
Porcje
2
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
1 Sztuka porcji rosołowej
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
0,5 sztuki pora
0,5 sztuki selera
5 sztuk ziela angielskiego
4 sztuki liści laurowych
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka soli
0,5 kilogram buraków
4 sztuki ziemniaków
1 Łyżeczka kwasku cytrynowego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
0,5 sztuki natki pietruszki – pęczek
- Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej.
- Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru.
- Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić.
- Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę.
- Zakwasić kwaskiem cytrynowym – dzięki temu będzie ładny kolor. Zabielić śmietaną z mąką.