Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
2 szklanek mąki pszennej
1 Sztuka jajek
1 Łyżka oliwy
0,5 szklanek mleka 2%
1 Szklanka cukru kryształ
100 gram musu jabłkowego
100 gram masła
2 dekagram drożdży
- Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
- Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła.
- Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia ciasta, gdy już ładnie wyrośnie, przygotować nadzienie.
- Do musu jabłkowego (lub innych owoców np. jagód) wsypać 1/4 szklanki cukru i wymieszać, dosypać pół łyżki mąki i jeszcze raz lekko wymieszać.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować okrągły placek.
- Na środku ułożyć łyżkę nadzienia i dokładnie zalepić. Bułeczki układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki po wierzchu białkiem i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (miejscem zlepienia do dołu). Trzeba koniecznie pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami (przynajmniej 8cm) aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia.
- Bułeczki można posypać kruszonką. Schłodzone 50 gram masła posiekać z 1/4 szklanki mąki i dodać 1/4 szklanki cukru.
- Zagnieść szybko ciasto i następnie rozkruszyć je palcami na bułeczki.
- Piec partiami w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.