Bułeczki z nadzieniem

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Łyżka oliwy

  • 0,5 szklanek mleka 2%

  • 1 Szklanka cukru kryształ

  • 100 gram musu jabłkowego

  • 100 gram masła

  • 2 dekagram drożdży

  1. Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
  2. Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła.
  3. Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia ciasta, gdy już ładnie wyrośnie, przygotować nadzienie.
  4. Do musu jabłkowego (lub innych owoców np. jagód) wsypać 1/4 szklanki cukru i wymieszać, dosypać pół łyżki mąki i jeszcze raz lekko wymieszać.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować okrągły placek.
  6. Na środku ułożyć łyżkę nadzienia i dokładnie zalepić. Bułeczki układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki po wierzchu białkiem i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (miejscem zlepienia do dołu). Trzeba koniecznie pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami (przynajmniej 8cm) aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia.
  8. Bułeczki można posypać kruszonką. Schłodzone 50 gram masła posiekać z 1/4 szklanki mąki i dodać 1/4 szklanki cukru.
  9. Zagnieść szybko ciasto i następnie rozkruszyć je palcami na bułeczki.
  10. Piec partiami w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.