Szczegóły
Porcje
4
Czas
30 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
trudny
Składniki
650 gram mąki pszennej
215 gram mąki żytniej
20 gram pestek dyni
20 gram lnu prażonego
20 gram otrębów orkiszowych
10 gram bazylii
0,3 sztuki pęczka szczypiorku
30 gram nasion słonecznika
30 gram płatków owsianych
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru kryształ
2 szklanek wody gazowanej
- Wymieszać składniki w misie.
- Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Dodać do miski 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody oraz 0,5 l wody gazowanej. Dodać zakwas i wymieszać. Odebrać ok. 4 łyżeczki zakwasu do słoiczka, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce 10-12 dni.
- Wyrobione ciasto przełożyć do formy i zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką w temp. kuchennej.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1h 15 min. Przed włożeniem wierzch ciasta przesmarować roztopionym masłem.