Chleb na zakwasie z nasionami, bazylią i szczypiorkiem

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • 650 gram mąki pszennej

  • 215 gram mąki żytniej

  • 20 gram pestek dyni

  • 20 gram lnu prażonego

  • 20 gram otrębów orkiszowych

  • 10 gram bazylii

  • 0,3 sztuki pęczka szczypiorku

  • 30 gram nasion słonecznika

  • 30 gram płatków owsianych

  • 2 łyżeczki soli

  • 3 łyżeczki cukru kryształ

  • 2 szklanek wody gazowanej

  1. Wymieszać składniki w misie.
  2. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką.
  3. Dodać do miski 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody oraz 0,5 l wody gazowanej. Dodać zakwas i wymieszać. Odebrać ok. 4 łyżeczki zakwasu do słoiczka, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce 10-12 dni.
  4. Wyrobione ciasto przełożyć do formy i zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką w temp. kuchennej.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1h 15 min. Przed włożeniem wierzch ciasta przesmarować roztopionym masłem.
Z powodzeniem pół chleba można zamrozić, aby zbyt szybko się nie marnował.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *