Ciasteczka owsiane z bakaliami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych

  • 1 duża łyżka miodu

  • 3/4 szklanki wody

  • 1 jajko

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 5 łyżki sezamu

  • 5 łyżki słonecznika

  • 3 łyżki żurawiny

  • 5 łyżki rodzynek

Ciasteczka owsiane są idealne na zdrowe podjadanie, często robię je na cały tydzień. Są zdrowe i mało tuczące, gdyż nie zawierają mąki, tłuszczu i posłodzone są jedynie miodem. Idealne dla sportowców!
  1. Mieszamy ze sobą płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika, rodzynki, żurawinę. Można dodać jeszcze inne bakalie, które mamy w domu lub pominąć te, za którymi nie przepadamy)
  2. Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny oraz jajko i całość mieszamy rękoma ze sobą.
  3. W międzyczasie nastawiamy piekarnik do 170 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  4. Formujemy niewielkie okrągłe ciasteczka mocno je przyciskając i kładziemy je na blasze. Cała masa się trochę klei, dlatego warto raz po raz opłukać ręce wodą.
  5. Ciasta pieczemy około 20 minut, następnie ciastka wystudzić na kratce (nie martwcie się, że są miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu).
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.