Szczegóły
Porcje
5
Czas
45 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
łatwy
Składniki
3 szklanki płatków owsianych
1 duża łyżka miodu
3/4 szklanki wody
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżki sezamu
5 łyżki słonecznika
3 łyżki żurawiny
5 łyżki rodzynek
- Mieszamy ze sobą płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika, rodzynki, żurawinę. Można dodać jeszcze inne bakalie, które mamy w domu lub pominąć te, za którymi nie przepadamy)
- Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny oraz jajko i całość mieszamy rękoma ze sobą.
- W międzyczasie nastawiamy piekarnik do 170 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Formujemy niewielkie okrągłe ciasteczka mocno je przyciskając i kładziemy je na blasze. Cała masa się trochę klei, dlatego warto raz po raz opłukać ręce wodą.
- Ciasta pieczemy około 20 minut, następnie ciastka wystudzić na kratce (nie martwcie się, że są miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu).