Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
0,5 kilogram mąki pszennej
50 gram drożdży
100 gram masła
150 gram dżemu jagodowego
1 Sztuka budyniu śmietankowego
3 szklanek mleka 2%
3 sztuki jajek
1 Szklanka cukru kryształ
- Pokruszyć drożdże do szklanki, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki pomieszać, aż będą sypkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W garnuszku roztopić masło, w drugim garnuszku podgrzać około 300 mililitrów mleka. I masło i mleko powinny być ciepłe lecz nie gorące.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać 150 gram cukru, jedno jajko, ciepłe mleko oraz drożdże z kubeczka, całość wyrobić mikserem z hakami do ciasta. Podczas wyrabiania dodawać stopniowo ciepłe masło. Ciasto jest dobrze wyrobione wtedy, gdy dobrze odchodzi od rąk i miski.
- Przykryć miseczkę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godzinki, aby wyrosło. Powinno w tym czasie być dwukrotnie większe.
- Podczas gdy ciasto rośnie, na 400 mililitrach mleka należy ugotować budyń.
- Po upłynięciu pół godziny należy wyrobić szybko ręką ciasto oraz podzielić je na pół. Blachę należy posmarować masłem. Jedną połowę ciasta trzeba ułożyć na dnie blachy. Następnie kładzie się budyń, a na budyń dżem. Przy rozsmarowaniu najlepiej zostawić centymetr czystego brzegu ciasta.
- Całość należy przykryć drugą połową ciasta z uskubniętym kawałeczkiem na kruszonkę.
- Kruszonkę robi się poprzez połączenie kawałka ciasta z dwoma żółtkami, 4 łyżkami mąki oraz 100 gramami cukru. W rękach wyrabia się ją oraz posypuje wierzch ciasta.
- Ciasto należy wstawić do piekarnika na około 100 stopni na 20 minut do podrośnięcia, po czym zwiększa się temperaturę do 180 stopni na około 40-50 minut.