Ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem

Szczegóły

Porcje

5

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 0,5 kilogram mąki pszennej

  • 50 gram drożdży

  • 100 gram masła

  • 150 gram dżemu jagodowego

  • 1 Sztuka budyniu śmietankowego

  • 3 szklanek mleka 2%

  • 3 sztuki jajek

  • 1 Szklanka cukru kryształ

Ciasto wymyśliłam podczas, gdy domownicy spierali się, czy ciasto ma być z budyniem, czy z jagodami. Zrobiłam i z tym i z tym. Ciasto wyszło przepysznie, w całym domu pięknie pachniało ciastem. W sezonie można użyć świeżych owoców, będzie jeszcze lepsze. Połowa ciasta zniknęła, zanim wystudziło się i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie.
  1. Pokruszyć drożdże do szklanki, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki pomieszać, aż będą sypkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W garnuszku roztopić masło, w drugim garnuszku podgrzać około 300 mililitrów mleka. I masło i mleko powinny być ciepłe lecz nie gorące.
  3. Do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać 150 gram cukru, jedno jajko, ciepłe mleko oraz drożdże z kubeczka, całość wyrobić mikserem z hakami do ciasta. Podczas wyrabiania dodawać stopniowo ciepłe masło. Ciasto jest dobrze wyrobione wtedy, gdy dobrze odchodzi od rąk i miski.
  4. Przykryć miseczkę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godzinki, aby wyrosło. Powinno w tym czasie być dwukrotnie większe.
  5. Podczas gdy ciasto rośnie, na 400 mililitrach mleka należy ugotować budyń.
  6. Po upłynięciu pół godziny należy wyrobić szybko ręką ciasto oraz podzielić je na pół. Blachę należy posmarować masłem. Jedną połowę ciasta trzeba ułożyć na dnie blachy. Następnie kładzie się budyń, a na budyń dżem. Przy rozsmarowaniu najlepiej zostawić centymetr czystego brzegu ciasta.
  7. Całość należy przykryć drugą połową ciasta z uskubniętym kawałeczkiem na kruszonkę.
  8. Kruszonkę robi się poprzez połączenie kawałka ciasta z dwoma żółtkami, 4 łyżkami mąki oraz 100 gramami cukru.  W rękach wyrabia się ją oraz posypuje wierzch ciasta.
  9. Ciasto należy wstawić do piekarnika na około 100 stopni na 20 minut do podrośnięcia, po czym zwiększa się temperaturę do 180 stopni na około 40-50 minut.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *