Ciasto drożdżowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 1 Sztuka jajek

  • 50 gram masła

  • 1 Łyżka oliwy

  • 2 dekagram drożdży

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 0,25 szklanek cukru kryształ

  • 0,5 szklanek mleka 2%

  1. Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
  2. Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko, lekko osolić i dokładnie wmieszać, dodać olej i rozpuszczone masło,
  3. Dokładnie wyrobić, by odstawało ciasto od ręki.
  4. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
  5. Włożyć ciasto do blachy, można ciasto posypać owocami.
  6. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch białkiem.
  7. Można placek posypać kruszonką.
  8. Piec około 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
  9. Posypać cukrem pudrem, można podawać placek posmarowany masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.