Szczegóły
Porcje
5
Czas
45 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
1 Szklanka mąki pszennej
1 Sztuka jajek
50 gram masła
1 Łyżka oliwy
2 dekagram drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
0,25 szklanek cukru kryształ
0,5 szklanek mleka 2%
- Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
- Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko, lekko osolić i dokładnie wmieszać, dodać olej i rozpuszczone masło,
- Dokładnie wyrobić, by odstawało ciasto od ręki.
- Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
- Włożyć ciasto do blachy, można ciasto posypać owocami.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch białkiem.
- Można placek posypać kruszonką.
- Piec około 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
- Posypać cukrem pudrem, można podawać placek posmarowany masłem.