Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • 250 g musu z dyni lub 1kg dyni

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka starta z 1 pomarańczy

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek cukru pudru

Ciasto dyniowe uwielbiam przygotowywać jesienią, podczas sezonu na dynie. Ciasto to znika w czasie krótszym niż je przygotowuję 🙂 Pyszne polecam! Mus dyni:
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.
  • Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.
  • Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  • Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus, odmierzamy do ciasta 250 g.
Ciasto:
  • Blachę o około średnicy 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.
  • Rozpuszczamy masło na małym ogniu mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie odstawiamy z ognia.
  • Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy, studzimy.
  • Następnie odkładamy pół szklanki masy na polewę do ciasta.
  • Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę dodajemy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką.
  • Masę wykładamy do blachy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut.
Polewa:
  • Do odłożonej masy wcześniej dodajemy cukier puder i mieszamy.
  • Następnie polewamy masą wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.