Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
niska
Trudność
trudny
Składniki
250 g musu z dyni lub 1kg dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
3 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.
- Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.
- Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
- Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus, odmierzamy do ciasta 250 g.
- Blachę o około średnicy 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.
- Rozpuszczamy masło na małym ogniu mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie odstawiamy z ognia.
- Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy, studzimy.
- Następnie odkładamy pół szklanki masy na polewę do ciasta.
- Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę dodajemy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką.
- Masę wykładamy do blachy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut.
- Do odłożonej masy wcześniej dodajemy cukier puder i mieszamy.
- Następnie polewamy masą wystudzone ciasto.