Ciasto francuskie z musem jabłkowym

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 200 gram musu jabłkowego

  • 450 gram ciasta francuskiego z mrożonki

  • 1 Łyżeczka cynamonu

  • 1 Sztuka jajek

  1. Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.
  2. Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.
  3. Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na kwadraty około 10x10cm.
  4. Na każdy kwadracik dodawać łyżkę musu ze szczyptą cynamonu, a następnie zamykać kwadracik w kopertkę.
  5. Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  6. Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.
  7. Włożyć blachę do piekarnika na około 20 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.