Szczegóły
Porcje
4
Czas
30 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
200 gram musu jabłkowego
450 gram ciasta francuskiego z mrożonki
1 Łyżeczka cynamonu
1 Sztuka jajek
- Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.
- Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.
- Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na kwadraty około 10x10cm.
- Na każdy kwadracik dodawać łyżkę musu ze szczyptą cynamonu, a następnie zamykać kwadracik w kopertkę.
- Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.
- Włożyć blachę do piekarnika na około 20 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.