Ciasto kruche podstawowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 250 gram margaryny

  • 2 sztuki jajek

  • 0,33 szklanek cukru pudru

  • 5 gram octu spirytusowego

  1. Posiekać wszystkie składniki, szybko zagnieść i schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
  2. Po nadaniu pożądanej formy wkładamy ciasto do mocno nagrzanego piekarnika na 220-250 stopni i piec na złoty kolor.
Ciasto takie można wykorzystać na spód tortu, szarlotki, mazurka, sernika lub do wypieku babeczek i drobnych ciastek wykrawanych z rozwałkowanego ciasta. Jeśli ciasto ma służyć na spód do wypieku, należy je po włożeniu na blachę nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach przed pieczeniem. Na zdjęciu przedstawiono ciastka wykrawane z rozwałkowanego ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.