Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
200 gram masła
1,5 szklanki cukru kryształ
0,33 szklanek mleka 2%
4 łyżki kakao
2 szklanek mąki pszennej
4 sztuki jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 gram orzechów włoskich
20 gram orzechów laskowych
40 gram rodzynek
- Do garnka włożyć masło, mleko, cukier oraz kakao, rozgrzać całość, ale nie zagotować. Cała masa musi być letnia, aby wszystko się dokładnie rozpuściło. Odstawić następnie do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek, w misce wymieszać mikserem ostygniętą maskę, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę. (Mąkę trzeba przesiać przez sitko, aby ją napowietrzyć)
- Ubić na sztywno białka, następnie dodać je wraz z bakaliami do pozostałych składników i delikatnie łyżką je wymieszać, aby zachować puszystość masy.
- Piec 45 minut w 180stopniach, po tym czasie, sprawdzić drewnianym patyczkiem w okolicach środka czy ciasto nie jest surowe. Jeśli zostanie trochę ciasta na patyczku, należy piec jeszcze przez chwilę i powtarzać czynność dopóki nie mamy pewności czy ciasto jest dobre.
- Ciasto najlepiej polać czekoladową polewą i posypać jeszcze dla ozdoby bakaliami.