Ciasto murzynek z bakaliami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 200 gram masła

  • 1,5 szklanki cukru kryształ

  • 0,33 szklanek mleka 2%

  • 4 łyżki kakao

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 4 sztuki jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 20 gram orzechów włoskich

  • 20 gram orzechów laskowych

  • 40 gram rodzynek

  1. Do garnka włożyć masło, mleko, cukier oraz kakao, rozgrzać całość, ale nie zagotować. Cała masa musi być letnia, aby wszystko się dokładnie rozpuściło. Odstawić następnie do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek,  w misce wymieszać mikserem ostygniętą maskę, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę. (Mąkę trzeba przesiać przez sitko, aby ją napowietrzyć)
  3. Ubić na sztywno białka, następnie dodać je wraz z bakaliami do pozostałych składników i delikatnie łyżką je wymieszać, aby zachować puszystość masy.
  4. Piec 45 minut w 180stopniach, po tym czasie, sprawdzić drewnianym patyczkiem w okolicach środka czy ciasto nie jest surowe. Jeśli zostanie trochę ciasta na patyczku, należy piec jeszcze przez chwilę i powtarzać czynność dopóki nie mamy pewności czy ciasto jest dobre.
  5. Ciasto najlepiej polać czekoladową polewą i posypać jeszcze dla ozdoby bakaliami.
Smacznego!

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *