Ciasto na pierogi

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • 40 dekagram mąki pszennej

  • 2 szklanek wody

  • 1 Sztuka jajek

  • 2 łyżki masła

  1. Na stolnicy należy usypać kopiec z mąki. Zrobić w nim dołeczek, wlać do niego gorącą wodę. Następnie należy zaparzyć ciasto – czyli wymieszać nożem i zagarniać mąkę do środka.
  2. Gdy ciasto będzie miało klejącą konsystencje, zrobić w nim dołek o do środka wsypać odrobinę mąki i wybić żółtko z jajka oraz masło. Wszystko wyrobić rękoma. Ciasto powinno być wolne – nie przyklejać się do rąk.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować na około pół centymetra. Szklanką wykrawać krążki.
  4. Można umieszczać w pierogach różne nadzienia. Grzyby, farsz na pierogi ruskie lub owoce. Na innych przepisach moich można znaleźć różne farsze do pierogów. Następnie po umieszczeniu farszu skleić brzegi pierożka.
  5. Jeśli ciasto źle się klei to można posmarować brzegi wodą. Następnie gotować pierogi w osolonym wrzątku, po wypłynięciu pierogów odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilę do zimnej wody i odcedzić na cedzaku.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *