Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
niska
Trudność
trudny
- Na stolnicy należy usypać kopiec z mąki. Zrobić w nim dołeczek, wlać do niego gorącą wodę. Następnie należy zaparzyć ciasto – czyli wymieszać nożem i zagarniać mąkę do środka.
- Gdy ciasto będzie miało klejącą konsystencje, zrobić w nim dołek o do środka wsypać odrobinę mąki i wybić żółtko z jajka oraz masło. Wszystko wyrobić rękoma. Ciasto powinno być wolne – nie przyklejać się do rąk.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na około pół centymetra. Szklanką wykrawać krążki.
- Można umieszczać w pierogach różne nadzienia. Grzyby, farsz na pierogi ruskie lub owoce. Na innych przepisach moich można znaleźć różne farsze do pierogów. Następnie po umieszczeniu farszu skleić brzegi pierożka.
- Jeśli ciasto źle się klei to można posmarować brzegi wodą. Następnie gotować pierogi w osolonym wrzątku, po wypłynięciu pierogów odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilę do zimnej wody i odcedzić na cedzaku.