Ciasto piastowskie – szarlotka ze śmietaną

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 4 sztuki jajek

  • 1 Szklanka cukru kryształ

  • 0,5 szklanek mąki pszennej

  • 0,5 szklanek mąki ziemniaczanej

  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 sztuki jabłek

  • 2 sztuki galaretki

  • 2 szklanek śmietany 30%

  • 4 łyżeczki cukru pudru

  • 10 gram żelfix

  • 50 gram gorzkiej czekolady

Biszkopt – spód
  1. Oddzielić żółtka od jajek, białka ubić z cukrem na sztywno, cukier dodać pod koniec ubijania, wmieszać 2 łyżki wody i żółtka, dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką ziemniaczaną, piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
  2. Ciasto można upiec dzień wcześniej, jeżeli będzie wysokie można przeciąć na pół, będą biszkopty na dwa ciasta wtedy.
Jabłka
  1. Jabłka obrać, pokroić, podgrzać w garnku aż puszczą sok, zaczną się rozpadać, dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową lub brzoskwiniową w proszku, do smaku łyżkę cukru, podgrzać aż się rozpuści.
  2. Ciepłą masą wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Śmietana Śmietaną ubić na sztywno, dodając cukru pudru i żel fix, masę wyłożyć na jabłka i posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *