Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka jagód

Ciasto z jagodami to moje ulubione lekkie ciasto na lato, kiedy jest sezon na ukochane przeze mnie jagody. Do ciasta zamiast jagód można dodać inne owoce np. porzeczki, rabarbar, truskawki, maliny.

  1. Ubić białka na sztywno, dodać pod koniec cukier, a następnie żółtka.
  2. Wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia,
  3. Rozpuścić margarynę na średnim ogniu, tak aby była ciepła, a nie gorąca.
  4. Wlać rozpuszczoną margarynę do masy i wymieszać.
  5. Wysmarować blachę margaryną i wlać do niej całą masę.
  6. Następnie ułożyć jagody na cieście i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *