Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 szklanka jagód
Ciasto z jagodami to moje ulubione lekkie ciasto na lato, kiedy jest sezon na ukochane przeze mnie jagody. Do ciasta zamiast jagód można dodać inne owoce np. porzeczki, rabarbar, truskawki, maliny.
- Ubić białka na sztywno, dodać pod koniec cukier, a następnie żółtka.
- Wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia,
- Rozpuścić margarynę na średnim ogniu, tak aby była ciepła, a nie gorąca.
- Wlać rozpuszczoną margarynę do masy i wymieszać.
- Wysmarować blachę margaryną i wlać do niej całą masę.
- Następnie ułożyć jagody na cieście i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta.