Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
3 sztuki ząbków czosnku
2 szklanek przecieru pomidorowego
2 łyżeczki bazylii
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka ziarenek smaku
1 Sztuka papryki
1 Łyżeczka przyprawy chili
1,5 szklanki mąki pszennej
3 dekagram drożdży
6 łyżeczek oliwy
0,5 łyżeczki cukru kryształ
0,5 szklanek wody
400 gram sera Mozzarella
50 gram salami
- Najpierw przygotowujemy ciasto do pizzy. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne.
- W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru.
- Możemy wymieszać ciasto mikserem dodając sukcesywnie 0,5 szklanki przegotowanej i lekko ciepłej wody. Możemy także wyrabiać ciasto ręcznie (ale przyczepia się do rąk). Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż będzie mięciutkie i gładkie.
- Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.
- W momencie, gdy ciasto rośnie bierzemy się za zrobienie sosu do pizzy. Należy 3 ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą.
- W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól, ziarenka smaku oraz przyprawę chili.
- Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z przesmażonym czosnkiem. Dusić aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy.
- Następnie na tarce zetrzeć ser.
- Blachę wysmarować oliwą.
- Gdy wyrośnie zagniatamy ciasto jeszcze kilkakrotnie.
- Na posypanym mąką blacie należy rozwałkować ciasto, nadając mu kształt blaszki, w której będzie pieczona pizza.
- Ciasto to wystarcza na blachę o wymiarach 40/40cm.
- Ułożyć ciasto na blasze, rozsmarować sos pomidorowy na nim.
- Na sosie rozłożyć pokrojone w plasterki salami oraz rozłożyć starty żółty ser.
- Piec w piekarniku jakieś 20 minut aż do roztopienia i zarumienienia sera.