Składniki
1 szklanka mąki
2 jajka
250 ml. mleka
¾ szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
olej do smażenia
30 dkg gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
20 dkg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, papryka, majeranek
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta
Kto dzisiaj sam robi
krokiety ? O tuż ja, wiem, że są bardzo pracochłonne i wymagają dużo czasu, ale co tam. Wieczory stają się coraz dłuższe i miło jest spędzić czas w kuchni po warunkiem, że mamy pomocników, wtedy wszystko pójdzie szybko i sprawnie. Własnej roboty
krokiety nie mają sobie równych, zapewniam i polecam.
Ciasto naleśnikowe – składniki (na około 10 sztuk)
1 szklanka mąki
2 jajka
250 ml. mleka
¾ szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
olej do smażenia
Do pojemnika dodać mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i całość zmiksować. Dodać wodę i powtórnie zmiksować na gładką masę. Smażymy na patelni przez kilka minut z dwóch stron.
Farsz do krokietów
30 dkg gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
20 dkg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, papryka, majeranek
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta
Na patelni z olejem smażymy zmielone gotowane mięso, pieczarki i cebulę, dodajemy przyprawy. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa.
Usmażone naleśniki posmarować mięsem i złożyć w kopertę, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy
krokiety na oleju z dwóch stron. Smacznego.