Domowe krokiety z mięsem i grzybami

Domowe krokiety z mięsem i grzybami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 250 ml. mleka

  • ¾ szklanki gazowanej wody mineralnej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • 30 dkg gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)

  • 20 dkg pieczarek

  • 2 cebule

  • sól, pieprz, papryka, majeranek

  • olej do smażenia

  • 1 jajko

  • bułka tarta

Kto dzisiaj sam robi krokiety ? O tuż ja, wiem, że są bardzo pracochłonne i wymagają dużo czasu, ale co tam. Wieczory stają się coraz dłuższe i miło jest spędzić czas  w kuchni po warunkiem, że mamy pomocników, wtedy wszystko pójdzie szybko i sprawnie. Własnej roboty krokiety nie mają sobie równych, zapewniam i polecam.

Ciasto naleśnikowe – składniki (na około 10 sztuk)

1 szklanka mąki 2 jajka 250 ml. mleka ¾ szklanki gazowanej wody mineralnej szczypta soli olej do smażenia Do pojemnika dodać mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i całość zmiksować. Dodać wodę i powtórnie zmiksować na gładką masę. Smażymy na patelni przez kilka minut z dwóch stron.

Farsz do krokietów

30 dkg gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe) 20 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, papryka, majeranek olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Na patelni z olejem smażymy zmielone gotowane mięso, pieczarki i cebulę, dodajemy przyprawy. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa. Usmażone naleśniki posmarować mięsem i złożyć w kopertę, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety na oleju z dwóch stron. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.