Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
2 szklanek mąki pszennej
1 Sztuka jajek
0,5 szklanek mleka 2%
1 Łyżka oliwy
1 Szklanka cukru kryształ
100 gram masła
2 dekagram drożdży
3 sztuki banana
- Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
- Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła.
- Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki.
- Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia ciasta, gdy już ładnie wyrośnie, powinno wystarczyć około 1h.
- Pokroić banana na talarki.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować okrągły placek. Na środku ułożyć kawałek banana i dokładnie zalepić.
- Bułeczki układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki po wierzchu białkiem i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (miejscem zlepienia do dołu).
- Trzeba koniecznie pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami (przynajmniej 5cm) aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia.
- Piec partiami w średnio nagrzanym piekarniku na 150 stopni około 15 minut.