Drożdżowe bułeczki z bananami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 1 Sztuka jajek

  • 0,5 szklanek mleka 2%

  • 1 Łyżka oliwy

  • 1 Szklanka cukru kryształ

  • 100 gram masła

  • 2 dekagram drożdży

  • 3 sztuki banana

  1. Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
  2. Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła.
  3. Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki.
  4. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia ciasta, gdy już ładnie wyrośnie, powinno wystarczyć około 1h.
  5. Pokroić banana na talarki.
  6. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować okrągły placek. Na środku ułożyć kawałek banana i dokładnie zalepić.
  7. Bułeczki układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki po wierzchu białkiem i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (miejscem zlepienia do dołu).
  8. Trzeba koniecznie pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami (przynajmniej 5cm) aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia.
  9. Piec partiami w średnio nagrzanym piekarniku na 150 stopni około 15 minut.
Bułeczki można polać lukrem czekoladowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.