Szczegóły
Porcje
4
Czas
30 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
łatwy
Składniki
200 gram oliwy
1 Sztuka cebuli
3 sztuki marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka selera
3 sztuki ziemniaków
1 Sztuka pora
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka pieprzu
3 łyżki zaprawy cytrynowej
1 Sztuka kopru
- Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki.
- Pory pokroić na 1 cm talarki.
- Posiekać drobno pęczek świeżego koperku.
- Na patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę.
- Wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut.
- Następnie dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut.
- Dodać pietruszkę, seler i ziemniaki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodać do garnka pory i dusić kolejne 5 minut.
- Wszystkie warzywa powinny być miękkie i nadal jędrne 🙂 Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać sok z cytryny.
- Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soku lub przypraw.