Duszone warzywa po Turecku

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 200 gram oliwy

  • 1 Sztuka cebuli

  • 3 sztuki marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka selera

  • 3 sztuki ziemniaków

  • 1 Sztuka pora

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 3 łyżki zaprawy cytrynowej

  • 1 Sztuka kopru

W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw 🙂 Jedną z nich są warzywa duszone po turecku.
  1. Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki.
  2. Pory pokroić na 1 cm talarki.
  3. Posiekać drobno pęczek świeżego koperku.
  4. Na patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę.
  5. Wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut.
  6. Następnie dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut.
  7. Dodać pietruszkę, seler i ziemniaki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. Dodać do garnka pory i dusić kolejne 5 minut.
  9. Wszystkie warzywa powinny być miękkie i nadal jędrne 🙂 Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać sok z cytryny.
  10. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soku lub przypraw.
Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej jak to się podaje w wiecznie upalnych krajach 😉 Tuż przed podaniem dodać posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.