Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu.

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu.

W tym tygodniu premierę ma książka kulinarna, na którą czekałam już od dłuższego czasu, oczywiście chodzi o książkę Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu napisaną przez Szymona Kubickiego, Wydawnictwa Literackiego. Książka ta jest o kuchni pełnej aromatów, hołdującej tak bliskiej nam idei slow food i będzie inspirować nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale także wszystkich, którzy chcą kosztować smacznie i przyjemnie.
W Polsce bardzo trudno wyobrazić sobie dania bez glutenu – czyli bez potraw, które opierają się na mące pszennej, żytniej i razowej. Jesteśmy bardzo przyzwyczajeni do chleba, pierogów, wszelkiego rodzaju klusek, makaronów, ciast i sosów. Z pomocą przychodzi Szymon, który uświadamia nam w książce, że rezygnacja z dań glutenowych otwiera naszą kuchnie na nowe horyzonty i smaki, o których istnieniu nie zawsze zdawaliśmy sobie sprawę. Dieta ta jest doskonałą okazją do wypróbowania nowych, a zarazem wartościowych i zdrowych produktów spożywczych, których dotąd nie wykorzystywaliśmy w kuchni. Eliminacja glutenu z naszych potrawach pobudza naszą kreatywność i sprawia, że jemy uważniej i świadomiej. Już na etapie zakupów zwracamy większą uwagę na wybór odpowiednich, zdrowych składników i rezygnujemy z gotowych, przetworzonych przekąsek i zamieniamy je na dobrej jakości odpowiedniki, coraz częściej zamieniając je pysznymi produktami sezonowymi.
Dlaczego dieta bezglutenowa? Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień. Nie jest on niezbędny w naszej diecie, a wszystkie produkty glutenowe jesteśmy w stanie zastąpić innymi. Mamy bardzo szerokie możliwości i warto podejść do tej diety kreatywnie wykorzystując wiele pysznych produktów, czyli: rośliny strączkowe, kasze, ryż, komosę ryżowa, sery, ryby, jaja, mięso, owoce morza, przyprawy, warzywa, owoce, miód, kakao, bakalie. Pamiętajmy, że odpowiednio skomponowana dieta bezglutenowa nie jest nudna, uboga lub niesmaczna, a książka Facet i kuchnia na pewno to nam udowadnia!
Najważniejsze zasady, które przewodzą książce to idea samodzielnego przyrządzania posiłków ze świeżych, nieprzetworzonych produktów dobrej jakości, często sezonowych oraz wykorzystanie warzyw i owoców jako głównych składników dania, a nie tylko jako dodatków.
W książce znajduje się 130 przepisów na śniadania, przystawki, obiady, desery i koktajle, które skuszą nasze podniebienie i zachęcają do skosztowania. Przepisy są podzielone na 20 rozdziałów, które odpowiadają najczęściej zasięganym produktom w diecie bezglutenowej. Połowa książki dotyczy warzyw i owoców takich jak: pomidory, pory, cukinie, szpinak, jarmuż, ziemniaki, dynia, bób, szparagi, jabłka, truskawki i marchew. W dalszej części możemy przeczytać o soczewicy, kaszy, ryżu, komosie ryżowej, serach, jajach oraz różnym rodzajach mąki bezglutenowej. W książce nie zabrakło również rozdziałów dotyczących ryb, owoców morza i mięsa, o których są właśnie kolejne rozdziały. Na sam koniec, jako wisienka na torcie, znajdują się rozdziały dotyczące, moich ulubionych, bakalii, czekolady oraz kakao.
Autorowi zależy, abyśmy nie traktowali jego książki jako instrukcji do gotowania krok po kroku i nie podchodzili do gotowania zadaniowo. Mamy inspirować się jego przepisami i tworzyć niepowtarzalne kompozycje, które będą zgodne z naszymi upodobaniami smakowymi. Jeśli nie lubimy danego składnika lub nie posiadamy go, możemy go bez problemu wymienić na inny. Danie ma być naszym własnym dziełem, dlatego próbujmy, eksperymentujmy, łączmy smaki i aromaty, a przede wszystkim cieszmy się gotowaniem z najbliższymi!
Książka jest barwna w fotografie, które pokazują, że kuchnia ta jest pełna smaków, kolorów i faktur. Przepisy nie są zbyt skomplikowane, dzięki czemu szybko i prosto przyrządzimy dane potrawy. Nie jestem osobą, która nie toleruje glutenu, ale już teraz przyrządziłam i kosztowałam kilka potraw z tej książki. Wyszły naprawdę dobrze, a przede wszystkim zdrowo 🙂 Najbardziej z całego zestawu przepisów spodobały mi się takie dania: pieczona dynia piżmowa z oscypkiem, placki z bobu, cukinie zapiekane z soczewicą i porem oraz pieczone papryki z kaszą jaglaną i szpinakiem. Oczywiście przepisów wartych uwagi jest znacznie więcej, ale nie będę ich wszystkich wymieniać, zajrzyjcie sami do lektury tej książki.
Ja czuję się zainspirowana książką i chętnie wprowadzę kilka zmian w mojej kuchni. Myślę, że nie jestem gotowa na wykluczenie w 100% glutenu z mojej diety, ale na pewno będę częściej kosztowała bezglutenowo. Książkę, jak najbardziej polecam, bez znaczenia, czy jesteś kobietą, czy facetem! 🙂

Książkę Facet i kuchnia możesz zakupić w księgarni Matras.

Kliknij i zakup książkę Facet i kuchnia!

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *