Recenzja książki Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości. Autorami jest dopasowany duet pani Zofii Nasierowskiej, która gotuje i pana Janusza Majewskiego, który pisze. Pozycja wydana przez wydawnictwo Marginesy.
Przeglądając tą książkę doszłam do wniosku, że jest ona skarbnicą wiedzy. Nie tylko uczy nas gotować, ale także przekazuje nam bardzo przydatne informacje w technice kulinarnej, które są podane w bardzo profesjonalny sposób.
Wygląd i oprawa książki
Na runku księgarskim jest bardzo dużo przyciągających nasz wzrok wspaniałych pozycji. Fotografia smaku wyróżnia się wśród nich swoją kolorystyką oraz skrótową informacją o treści zawartej w środku. Jakość papieru zachęca do zagłębienia się w lekturze.
Zdjęcia i obrazy
Oprawa graficzna bardzo różni się od innych pozycji kulinarnych, mamy tu ilustracje, obrazy, które w fantastyczny sposób oddają klimat tej książki. Autorom bardziej zależało na przekazywanej treści, a ilustracje są bardzo gustownym dodatkiem, który doskonale spełnia swoją rolę. Bardzo ciekawe są rysunki przedstawiające podział ciała zwierząt na różne gatunki mięs.
Zawarte treści
Książkę rozpoczyna wywiad z autorką „tą, która gotuje” przeprowadzony przez panią Wiesławę Czępinską na temat jej inspiracji kulinarnych. Spis treści zaciekawia nas i intryguje. Poszczególne części książki takie jak: orgia naleśników, ciepłe rączki zimne nóżki, krucjata cywilizacyjna, uczta wampirów, upokorzenie żabojada wzmagają naszą ciekawość i odczuwamy chęć zgłębienia i rozszyfrowania tych humorystycznych nazw. Przepisy są bardzo zrozumiałe i łatwe w przygotowaniu. Książka zaopatrzona jest w bardzo przydatny alfabetyczny indeks potraw co pozwoli nam sprawnie i szybko znaleźć przepis, który nas interesuje.
Ogólna ocena pozycji
Trudno dzisiaj polecać pozycję dotyczącą sztuki kulinarnej, w czasach gdzie wszyscy gotują prześcigając się wzajemnie. Mamy własne wypróbowane przepisy, prasa i telewizja naszpikowane s a nowinkami kulinarnymi. Lecz ja chcę serdecznie zachęcić Państwa do zakupu tej książki. Uważam, że jest ona warta polecenia ze względu na treści, które zawiera. Uczymy się przez całe życie, nie zostawajmy w tyle, chłońmy jak gąbka nowości. Rozwijajmy się w sztuce kulinarnej, korzystając z doświadczenia i wiedzy innych, puśćmy wodze swojej fantazji, to wszystko znajdziecie na stronicach tej doskonałej książki FOTOGRAFIA SMAKU
Serdecznie polecam i zapraszam do kuchni.