Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
1 Sztuka kapusty pekińskiej
0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego
0,5 szklanek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano
6 sztuk ząbków czosnku
1 Sztuka korzenia pietruszki
200 gram białego ryżu
2 sztuki cebuli
1 Łyżka soli
1 Łyżka pieprzu
1 Łyżka masła
- Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.
- Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym
- Doprawić przyprawą oregano, pieprzem oraz solą.
- Umyć kapustę pekińską oraz oderwać największe liście, w których przygotowane zostaną gołąbki.
- Do każdego liścia układać łyżkę farszu oraz zawijać.
- Do garnka wlać około 2cm wody na spód i dodać łyżkę masła, wodę zagotować.
- Układać w garnku kapustę z farszem i gotować kilkadziesiąt minut dopóki kapusta nie będzie miękka.
- Gołąbki podawać najlepiej z sosem pomidorowym.