Gołąbki – Kapusta pekińska faszerowana mięsem drobiowym

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 1 Sztuka kapusty pekińskiej

  • 0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego

  • 0,5 szklanek koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki oregano

  • 6 sztuk ząbków czosnku

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 200 gram białego ryżu

  • 2 sztuki cebuli

  • 1 Łyżka soli

  • 1 Łyżka pieprzu

  • 1 Łyżka masła

  1. Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.
  2. Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym
  3. Doprawić przyprawą oregano, pieprzem oraz solą.
  4. Umyć kapustę pekińską oraz oderwać największe liście, w których przygotowane zostaną gołąbki.
  5. Do każdego liścia układać łyżkę farszu oraz zawijać.
  6. Do garnka wlać około 2cm wody na spód i dodać łyżkę masła, wodę zagotować.
  7. Układać w garnku kapustę z farszem i gotować kilkadziesiąt minut dopóki kapusta nie będzie miękka.
  8. Gołąbki podawać najlepiej z sosem pomidorowym.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.