Grochówka

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 2 sztuki ziemniaków

  • 1 Szklanka grochu

  • 1 Sztuka wędzonki

  • 4 szklanek wody

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 Sztuka cebuli

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 Sztuka marchewki

  1. W jednym garnku ugotować groch łuskany.
  2. Uwaga kipi po zagotowaniu, dlatego trzeba skręcić gaz i mieszać.
  3. Gotować około 30 minut, sprawdzić czy jest miękki.
  4. W drugim garnku ugotować ziemniaki oraz marchewkę, pokrojone w drobną kosteczkę, wraz z wędzonką.
  5. Połączyć z grochem.
  6. Zrobić zasmażkę: na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  7. Podsmażyć cebulkę, dodać łyżeczkę mąki, podsmażyć krótko, podlać wodą i mieszać, aż zrobi się taka “papka”, dodać do zupy i zagotować razem.
  8. Dodać majeranek, gdyby zupa była za gęsta, dodać wody i jeszcze raz zagotować, gdyby była mało słona dosolić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.