Szczegóły
Porcje
4
Czas
30 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
- Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.
- Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.
- Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na prostokąty.
- Na każdy prostokącik dodawać łyżkę dżemu, a następnie zawijać ciasto, posklejać brzegi i dokonać nacięć, aby otrzymać grzebienie (jak na zdjęciach).
- Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia, układając w półksiężyce.
- Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.
- Włożyć blachę do piekarnika na około 25 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.