Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem malinowym

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 450 gram ciasta francuskiego z mrożonki

  • 1 Sztuka jajek

  • 250 gram dżemu malinowego

  1. Najlepiej kupić ciasto francuskie w już rozwałkowanych plastrach ciasta, znacznie to skraca czas przygotowania ciastek.
  2. Nastawić piekarnik na około 200 stopni z nagrzaną częścią dolną.
  3. Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać kilka minut na częściowe rozmrożenie. Jeszcze zimne ciasto należy pociąć na porcje ciasto i rozwałkowywać na prostokąty.
  4. Na każdy prostokącik dodawać łyżkę dżemu, a następnie zawijać ciasto, posklejać brzegi i dokonać nacięć, aby otrzymać grzebienie (jak na zdjęciach).
  5. Ciasto układać na zimnej blasze przykrytej papierem do pieczenia, układając w półksiężyce.
  6. Rozbić jajko oraz rozmącić je z odrobiną wody. Każde ciasteczko smarować z jajkiem, dzięki temu nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.
  7. Włożyć blachę do piekarnika na około 25 minut. Podczas pieczenia włączyć górną część piekarnika, aby pod koniec pieczenia zarumienić górę ciastek.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *