Grzebienie

Szczegóły

Porcje

5

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 1 Szklanka śmietany 18%

  • 250 gram masła

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 Szklanka powideł śliwkowych

  1. Wszystkie składniki na ciasto należy posiekać. Zagniatać ciasto.
  2. Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować na mniej niż pół centymetra. Uformować prostokąt.
  4. Na ciasto nałożyć pasek dżemu lub powideł o szerokości około jednego centymetra.
  5. Ciasto złożyć dwa razy i porcjować na pojedyncze ciastka.
  6. Każde ciastko naciąć nożem i układać na blaszce wysmarowanej masłem.
  7. Przy układaniu należy wyginać ciastka w półksiężyce, wtedy nacięcia się “otworzą”.
  8. Ciastka należy piec około 30 minut w 180 stopniach.
  9. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.