Szczegóły
Porcje
5
Czas
Godzina
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
2 szklanek mąki pszennej
1 Szklanka śmietany 18%
250 gram masła
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 Szklanka powideł śliwkowych
- Wszystkie składniki na ciasto należy posiekać. Zagniatać ciasto.
- Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Ciasto rozwałkować na mniej niż pół centymetra. Uformować prostokąt.
- Na ciasto nałożyć pasek dżemu lub powideł o szerokości około jednego centymetra.
- Ciasto złożyć dwa razy i porcjować na pojedyncze ciastka.
- Każde ciastko naciąć nożem i układać na blaszce wysmarowanej masłem.
- Przy układaniu należy wyginać ciastka w półksiężyce, wtedy nacięcia się “otworzą”.
- Ciastka należy piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.