Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
100 gram suszonych grzybów
1 Sztuka porcji rosołowej
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka pora
1 Sztuka selera
0,5 szklanek śmietany 12%
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka mąki pszennej
- Namoczyć grzyby na jakieś dwie godziny, i ugotować je w ten wodzie.
- Gotować je około 20-30 minut. Odcedzone grzyby pokroić na małe kawałki.
- Ugotować wywar z porcji rosołowej i warzyw w całości.
- Wyjąć z porcji rosołowej mięso i warzywa. Mięso z porcji rosołowej można wykorzystać do pierogów lub zjeść z chlebkiem.
- Warzywa zetrzeć na tarce i dodać je do wywaru. Grzyby dodać także do wywaru z warzywami.
- Zagotować całość zabielić śmietaną z mąką i jeszcze raz zagotować.
- Doprawić do smaku.