Grzybowa z suszonych grzybów

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 100 gram suszonych grzybów

  • 1 Sztuka porcji rosołowej

  • 1 Sztuka marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka pora

  • 1 Sztuka selera

  • 0,5 szklanek śmietany 12%

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Łyżeczka mąki pszennej

  1. Namoczyć grzyby na jakieś dwie godziny, i ugotować je w ten wodzie.
  2. Gotować je około 20-30 minut. Odcedzone grzyby pokroić na małe kawałki.
  3. Ugotować wywar z porcji rosołowej i warzyw w całości.
  4. Wyjąć z porcji rosołowej mięso i warzywa. Mięso z porcji rosołowej można wykorzystać do pierogów lub zjeść z chlebkiem.
  5. Warzywa zetrzeć na tarce i dodać je do wywaru. Grzyby dodać także do wywaru z warzywami.
  6. Zagotować całość zabielić śmietaną z mąką i jeszcze raz zagotować.
  7. Doprawić do smaku.
Zupa grzybowa doskonała jest na wieczerze wigilijną, jednakże można ją wykorzystać także w inne dni. Koszt zupy jest nie większy niż 10zł jeśli wykorzystamy grzyby nazbierane własnoręcznie w lesie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.