Idealne jajko na miękko

Szczegóły

Porcje

2

Czas

15 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 4 sztuki jajek

  • 1 Łyżeczka soli

  1. Wyjmujemy jajka z lodówki i sprawdzamy czy są świeże poprzez zanurzenie w wodzie, jeśli opadną na dno to znaczy że są dobre.
  2. Następnie nalewamy do garnka tyle wody żeby dokładnie przykrywało wrzucone do niej jajka. Do wody dodajemy pół łyżeczki soli, co sprawi że jajka będą się łatwiej obierać oraz woda szybciej się ugotuje.
  3. Zagotowujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje bardzo powoli wkładamy jajka do garnka przy użyciu łyżki. Kiedy wszystkie jajka znajdą się w garnku, uruchamiamy stoper. W zależności od wielkości jajek gotujemy od 4,5 do 5,5 ,minuty.
  4. Gotujemy na średnim ogniu. Standardowe jajka gotowe są po upływie 5 minut. Następnie odlewamy wodę i wlewamy do garnka zimną wodę co skutecznie ostudzi jajka.
To wszystko, najlepiej podawać z majonezem i solą.

2 komentarze

    • Jeśli wyjmiemy je chwile wcześniej i w tym czasie będziemy gotować wodę, to zdążą się ocieplić i dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że pękną. Dodatkowo, jeśli borykamy się z problemem pękania jajek podczas gotowania, można sprawić sobie jajonakłuwacz, dzięki któremu zrobimy w jajku malutkie dziureczki, które sprawią, że jajko na pewno nie pęknie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.