TAKSONOMIA
Imbir lekarski jest to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Obecnie w stanie dzikim nie występuje. Imbir jako przyprawa, od dawna stosowany był szczególnie w kuchni azjatyckiej. Po pewnym czasie dotarł również do Europy i tu spotkał się z miłym przyjęciem. Obecnie imbir jest najpopularniejszą przyprawą na świecie. W kuchni wykorzystujemy skróconą łodygę imbiru zwaną kłączem.
WPROWADŹMY IMBIR DO NASZEJ KUCHNI
Kurczak z groszkiem i imbirem
Produkty
- pierś z kurczaka
- makaron ryżowy
- garść liści szpinaku
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 cebula
- łyżeczka utartego imbiru
- sos sojowy
- olej, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Pokroić w paski pierś z kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać 1/2 utartego imbiru, pokrojoną cebulę i kilka kropli sosu sojowego. Dodajemy zielony groszek i ugotowany makaron. Całość dusimy pod przykryciem dodając pozostałą część imbiru. Gdy liście szpinaku zmiękną, doprawiamy potrawę pieprzem i gałką muszkatołową.
Deser owocowy
Produkty
- mały banan
- brzoskwinia
- kilka suszonych fig
- 2 łyżki bitej śmietany
- łyżka oleju
- kilka kropel soku z cytryny
- sproszkowany imbir
- łyżeczka cukru
Wykonanie
Obranego banana i brzoskwinie kroimy i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Figi kroimy i podsmażamy na oleju, dodając cukier i imbir. Wszystkie produkty łączymy i podajemy z bitą śmietaną.
NAPAR ROZGRZEWAJĄCY Z IMBIRU
Produkty
- łyżka utartego imbiru albo łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Wykonanie
Utarty imbir z cynamonem i sokiem z cytryny zalewamy ciepłą wodą (nie wrzątkiem). Zaparzamy około 4-5 minut i dodajemy miód. Odcedzamy i napar jest gotowy do picia.
ZUPA Z DYNI I IMBIREM
Produkty
- dynia ok. 0,5 kg
- cebula
- kłącze imbiru ok. 4 cm
- wywar warzywny ok. 1 litra
- pieprz, sól
- uprażone pestki dyni
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Miąższ dyni kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę dodajemy cebulę, imbir i dynię. Chwilę podsmażamy następnie zalewamy wywarem warzywnym, gotujemy kilka minut do miękkości produktów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę-krem dekorujemy śmietaną i prażonymi pestkami z dyni.
PAMIĘTAJMY O IMBIRZE W NASZEJ KUCHNI!