Imbir w kuchni - zastosowanie

Imbir w kuchni – zastosowanie

TAKSONOMIA

Imbir lekarski jest to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Obecnie w stanie dzikim nie występuje. Imbir jako przyprawa, od dawna stosowany był szczególnie w kuchni azjatyckiej. Po pewnym czasie dotarł również do Europy i tu spotkał się z miłym przyjęciem. Obecnie imbir jest najpopularniejszą przyprawą na świecie. W kuchni wykorzystujemy skróconą łodygę imbiru zwaną kłączem.

WPROWADŹMY IMBIR DO NASZEJ KUCHNI

Kurczak z groszkiem i imbirem
Produkty

  • pierś z kurczaka
  • makaron ryżowy
  • garść liści szpinaku
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • łyżeczka utartego imbiru
  • sos sojowy
  • olej, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie
Pokroić w paski pierś z kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać 1/2 utartego imbiru, pokrojoną cebulę i kilka kropli sosu sojowego. Dodajemy zielony groszek i ugotowany makaron. Całość dusimy pod przykryciem dodając pozostałą część imbiru. Gdy liście szpinaku zmiękną, doprawiamy potrawę pieprzem i gałką muszkatołową.
Deser owocowy
Produkty

  • mały banan
  • brzoskwinia
  • kilka suszonych fig
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • łyżka oleju
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sproszkowany imbir
  • łyżeczka cukru

Wykonanie
Obranego banana i brzoskwinie kroimy i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Figi kroimy i podsmażamy na oleju, dodając cukier i imbir. Wszystkie produkty łączymy i podajemy z bitą śmietaną.
NAPAR ROZGRZEWAJĄCY Z IMBIRU
Produkty

  • łyżka utartego imbiru albo łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Wykonanie
Utarty imbir z cynamonem i sokiem z cytryny zalewamy ciepłą wodą (nie wrzątkiem). Zaparzamy około 4-5 minut i dodajemy miód. Odcedzamy i napar jest gotowy do picia.
ZUPA Z DYNI I IMBIREM
Produkty

  • dynia ok. 0,5 kg
  • cebula
  • kłącze imbiru ok. 4 cm
  • wywar warzywny ok. 1 litra
  • pieprz, sól
  • uprażone pestki dyni
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie
Miąższ dyni kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę dodajemy cebulę, imbir i dynię. Chwilę podsmażamy następnie zalewamy wywarem warzywnym, gotujemy kilka minut do miękkości produktów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę-krem dekorujemy śmietaną i prażonymi pestkami z dyni.

PAMIĘTAJMY O IMBIRZE W NASZEJ KUCHNI!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.