Przygotowanie dyni
Przygotowanie dyni na halloween może okazać się świetną zabawą dla całej rodziny. Można także połączyć przyjemne z pożytecznym i z powykrawanych części przygotować potrawy z dyni.
Zaczynamy od wybrania w sklepie bądź też na rynku odpowiedniej dyni. My w tym roku wybraliśmy 3 małe dynie, które ważyły po około 1,5kg każda. Można także wybrać większą dynie, będzie można wtedy wyciąć bardziej szczegółową twarz.
Przygotowania rozpoczynamy od wycięcia czapeczki dyni, przez którą wydrążymy ją od środka, nie wyrzucajmy tej główki, gdyż potem będzie można spowrotem przykryć nią dynię.
Łyżką stołową wydrążamy dynię od środka z pestek, które następnie oczywiście, aby nic się nie zmarnowało, możemy oczyścić i wysuszyć, aby pochrupać zimowymi wieczorami.
Po dokładnym wydrążeniu dyni można zabrać się do wycinania buźki, można poszukać inspiracji w internecie, bądź także wymyśleć własny indywidualny projekt. Wycinać najlepiej małym nożykiem, dzięki temu będziemy bardziej dokładni. Warto narysować najpierw buźkę ołówkiem na dyni i następnie wycinać po tych liniach. Po wycięciu można zmyć z dyni ten wzór, jeśli zostanie w jakimś miejscu.
lampion
Dynia jest już prawie gotowa. Do środka wkładamy świeczkę, którą zapalamy. Jeśli jest to mała dynia, lepiej nie przykrywać jej na dłużej wieczkiem, aby nie przypalić go. Oczywiście uważajmy z ogniem.
zupa dyniowa
Nie wywalajmy niewykorzystanych wyciętych części dyni, można z nich przecież ugotować zupę z dyni lub przygotować inne przysmaki na halloweenowy wieczór, na które oczywiście znajdziecie przepisy na naszym portalu.