Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
0,5 kilogram karkówki wieprzowej
0,25 szklanek oliwy
4 sztuki ząbków czosnku
1 Sztuka cebuli
1 Sztuka liści laurowych
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżki przyprawy do grilla
0,5 łyżeczki ziela prowansalskiego
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki musztardy
1 Łyżka ketchupu pikantnego
0,5 łyżeczki vegety
- Pokroić mięso w cieniutkie plasterki oraz rozbić je tłuczkiem
- Obrać czosnek i cebulę oraz przecisnąć je przez przeciskarkę, cebulę będzie łatwiej przecisnąć po uprzednim pokrojeniu jej na kawałeczki. Dzięki temu cebula puści dużo soku do marynaty.
- Wszystkie składniki marynaty dodać do miski i dokładnie wymieszać.
- Włożyć mięso do miski oraz dokładnie natrzeć je marynatą.
- Odstawić mięso do lodówki na minimum 24 godziny. Dzięki temu karkówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Mięso układać na mocno rozgrzanym ruszcie i grillować je z każdej strony po kilka minut.
- Najlepiej podawać z sałatką i pieczonym chlebem z grilla.