Karkówka z grilla w marynacie z czosnkiem i cebulą

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 0,5 kilogram karkówki wieprzowej

  • 0,25 szklanek oliwy

  • 4 sztuki ząbków czosnku

  • 1 Sztuka cebuli

  • 1 Sztuka liści laurowych

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżki przyprawy do grilla

  • 0,5 łyżeczki ziela prowansalskiego

  • 0,5 łyżeczki majeranku

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 Łyżka ketchupu pikantnego

  • 0,5 łyżeczki vegety

  1. Pokroić mięso w cieniutkie plasterki oraz rozbić je tłuczkiem
  2. Obrać czosnek i cebulę oraz przecisnąć je przez przeciskarkę, cebulę będzie łatwiej przecisnąć po uprzednim pokrojeniu jej na kawałeczki. Dzięki temu cebula puści dużo soku do marynaty.
  3. Wszystkie składniki marynaty dodać do miski i dokładnie wymieszać.
  4. Włożyć mięso do miski oraz dokładnie natrzeć je marynatą.
  5. Odstawić mięso do lodówki na minimum 24 godziny. Dzięki temu karkówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  6. Mięso układać na mocno rozgrzanym ruszcie i grillować je z każdej strony po kilka minut.
  7. Najlepiej podawać z sałatką i pieczonym chlebem z grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.