Karp smażony

Szczegóły

Porcje

4

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 4 sztuki karpia (dzwonka 1szt)

  • 5 dekagram mąki pszennej

  • 1 Sztuka cebuli

  • 0,5 sztuki cytryn

  • 3 łyżki oliwy

  1. Umyć rybę, posolić i popieprzyć. Umyć cytrynę.
  2. Cytrynę i cebulę pokroić w talarki. Obłożyć rybę cebulą i cytryną.
  3. Przykryć rybę drugim talerzem i odłożyć do lodówki na ok. 2h lub dłużej.
  4. Następnie zdjąć z ryby cebule i cytrynę i obtoczyć rybę w mące.
  5. Smażyć na rozgrzanej oliwie, po 5 minut z każdej strony.
  6. Podawać z ćwiartką cytryny. Karp jest doskonały na wieczerzę wigilijną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.