Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
6 sztuk karpia (dzwonka 1szt)
1 Sztuka pora
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka selera
2 łyżki żelatyny
1 Sztuka ziela angielskiego
1 Sztuka liści laurowych
1 Łyżeczka pieprzu
- Obrać warzywa, a karpia dokładnie umyć.
- Włożyć do garnka warzywa, zalać wodą i ugotować wywar.
- Włożyć następnie do niego pokrojonego na porcje karpia.
- Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut.
- Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Czyli zalać zimną wodą i ostawić, aby spęczniała.
- Ugotowanego karpia wyjąć ostrożnie z garnka.
- Wywar należy przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę.
- Odrobinę galarety wlać na ochłodzony półmisek i wystudzić.
- Na galarecie ułożyć pokrojone warzywa. Zalać galaretą i wystudzić.
- Na galarecie ułożyć dzwonki karpia Udekorować plasterkami cytryn. Zalać pozostałą galaretą.
- Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.