Karp w galarecie

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 6 sztuk karpia (dzwonka 1szt)

  • 1 Sztuka pora

  • 1 Sztuka marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka selera

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1 Sztuka ziela angielskiego

  • 1 Sztuka liści laurowych

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  1. Obrać warzywa, a karpia dokładnie umyć.
  2. Włożyć do garnka warzywa, zalać wodą i ugotować wywar.
  3. Włożyć następnie do niego pokrojonego na porcje karpia.
  4. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut.
  5. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Czyli zalać zimną wodą i ostawić, aby spęczniała.
  6. Ugotowanego karpia wyjąć ostrożnie z garnka.
  7. Wywar należy przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę.
  8. Odrobinę galarety wlać na ochłodzony półmisek i wystudzić.
  9. Na galarecie ułożyć pokrojone warzywa. Zalać galaretą i wystudzić.
  10. Na galarecie ułożyć dzwonki karpia Udekorować plasterkami cytryn. Zalać pozostałą galaretą.
  11. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.