Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
niska
Trudność
trudny
Składniki
Ciasto
1 szklanka wody
1/2 masła roślinnego
szczypta soli
1 szklanka mąki
5 jajek
Masa
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
trochę więcej niż pół szklanki mąki
4 jajka
1 masło roślinne
- Doprowadzić do wrzenia szklankę wody oraz 1/2 masła roślinnego i szczyptę soli,
- Na wrzątek wsypujemy 1 szklankę mąki (mieszać łyżką na ogniu),
- Jak ciasto zacznie robić “puf, puf” zdjąć z ognia.
- Przestudzić 5-10 minut i wbić po 1 jajku (5 jaj) i miksować.
- Rozdzielić na pół ciasto i rozprowadzić ciasto na blaszkach łyżką maczaną we wrzątku.
- Piec ok. 50 minut każdy placek oddzielnie.
- Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia,
- Na wrzątek wsypać 2 czubate łyżki mąki (więcej niż 1/2 szklanki) i 4 całe jajka – cały czas miksując na ogniu do momentu zagotowania i zdjąć z ognia.
- Przestudzić ok 10 minut, dodać całą paczkę masła roślinnego,
- Rozmiksować, przełożyć upieczone ciasto kremem i posypać cukrem pudrem.