Karpatka

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • Ciasto

  • 1 szklanka wody

  • 1/2 masła roślinnego

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mąki

  • 5 jajek

  • Masa

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • trochę więcej niż pół szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1 masło roślinne

Karpatka to ciasto, na które przepis otrzymałam od mojej Babci, jest to dosyć skomplikowane w przygotowaniu ciasto z obłędną masą budyniową. Polecam w imieniu Babci i swoim! 🙂 Ciasto karpatka
  1. Doprowadzić do wrzenia szklankę wody oraz 1/2 masła roślinnego i szczyptę soli,
  2. Na wrzątek wsypujemy 1 szklankę mąki (mieszać łyżką na ogniu),
  3. Jak ciasto zacznie robić “puf, puf” zdjąć z ognia.
  4. Przestudzić 5-10 minut i wbić po 1 jajku (5 jaj) i miksować.
  5. Rozdzielić na pół ciasto i rozprowadzić ciasto na blaszkach łyżką maczaną we wrzątku.
  6. Piec ok. 50 minut każdy placek oddzielnie.
Masa karpatkowa
  1. Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia,
  2. Na wrzątek wsypać 2 czubate łyżki mąki (więcej niż 1/2 szklanki) i 4 całe jajka – cały czas miksując na ogniu do momentu zagotowania i zdjąć z ognia.
  3. Przestudzić ok 10 minut, dodać całą paczkę masła roślinnego,
  4. Rozmiksować, przełożyć upieczone ciasto kremem i posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.