Zazwyczaj przyrządzamy je z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Dodatki do zup potrafią zdziałać prawdziwe cuda, odmieniając nasze danie i nadając mu całkiem nowy smak. Sprawdźmy zatem, jakimi dodatkami możemy urozmaicić nasze zupy.
KLUSKI, KLUSECZKI
Często stosowanym dodatkiem do zup są kluski lane. Świetnie pasują do zupy pomidorowej, rosołu, czy zwyczajnej jarzynowej. Z kolei do zupy rybnej, czarniny, czy grzybowej pasować będą kluski krajane.
PALUSZKI
Paluszki są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zupo kremowych. Można je przyrządzić z gotowego ciasta francuskiego lub z drożdżowego. Świetnie smakują paluszki serowe, sezamowe oraz kminkowe.
GRZANKI
Grzanki pasują do bardzo wielu zup. Możemy je podawać do kremów w postaci niewielkich kosteczek lub jako całe kromeczki serwowane osobno na talerzyku. Najczęściej przyrządza się grzanki czosnkowe, serowe lub ziołowe.
USZKA I PIEROŻKI
Najczęściej tego typu dodatki podajemy do zup świątecznych. Na co dzień jednak możemy je również serwować jako uzupełnienie dania. Obecnie często do zup podaje się tortellini, czyli włoskie pierożki z mięsem, serem oraz innymi dodatkami. Do zup pasować będą również trójkątne pierożki z ciasta francuskiego lub drożdżowego, z dowolnym farszem.
PASZTECIKI KROKIETY
Tego rodzaju dodatki podaje się zazwyczaj do zup czystych. Wówczas serwuje się je na osobnym talerzyku, natomiast zupa podawana jest w bulionówkach lub filiżankach. Dodatki te sprawiają, że całe danie jest sycące. Paszteciki możemy przygotować z ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego lub francuskiego. Krokiety robimy z ciasta naleśnikowego, mogą być panierowane w bułce tartej lub tylko w jajku. Z ciasta naleśnikowego możemy również wyciąć paski lub kwadraty i podać do zupy jako dodatek.
DODATKI MIĘSNE
Zupa jarzynowa, pomidorowa, ogórkowa będzie doskonale smakowała z mięsnymi pulpetami. Dzięki nim danie będzie pożywne i sycące. Możemy również podawać zupy z chipsami bekonowymi, gotowaną kiełbaską białą, czy po prostu kawałkami kurczaka. Więcej ciekawych pomysłów na dodatki do zup można znaleźć na stronie: https://zakochanewzupach.pl/ Oczywiście dodatków pasujących do zup jest znacznie więcej, a w każdym regionie czy kraju możemy spotkać się z nowymi wariacjami. Dzięki nim nawet najbardziej pospolita zupa może zyskać całkiem nową jakość.