Kluski śląskie

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 7 sztuk ziemniaków

  • 2 szklanek mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oliwy

  1. Ugotować ziemniaki, przecisnąć je, włożyć do miski i uklepać na równą, zwartą powierzchnię,
  2. Podzielić ją na 4 równe części i wyciągnąć jedną ćwiartkę, ułożyć ją na resztę masy, w ten sposób powstaje wgłębienie, w które należy wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków.
  3. W ten sposób powstaje proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki.
  4. Następnie trzeba wyrobić ze składników gładką masę, z której należy brać sukcesywnie niewielką ilość ciasta.
  5. Z tego ciasta uformować wałek i kroić go na porcje pojedynczych klusek.
  6. Namoczyć wodą dłonie, aby kluski nie przyklejały się i formować z ciasta okrągłe kluski i kciukiem w każdej klusce należy zrobić wgłębienie na sos.
  7. Kluski wrzucić do gotującej się wody osolonej z 3 łyżkami oliwy, aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody.
  8. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować nie dłużej niż 2 minuty i wyjąć.
Podawać z dowolny sosem np. beszamelowym lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.