Szczegóły
Porcje
2
Czas
30 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
- Ugotować ziemniaki, przecisnąć je, włożyć do miski i uklepać na równą, zwartą powierzchnię,
- Podzielić ją na 4 równe części i wyciągnąć jedną ćwiartkę, ułożyć ją na resztę masy, w ten sposób powstaje wgłębienie, w które należy wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków.
- W ten sposób powstaje proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki.
- Następnie trzeba wyrobić ze składników gładką masę, z której należy brać sukcesywnie niewielką ilość ciasta.
- Z tego ciasta uformować wałek i kroić go na porcje pojedynczych klusek.
- Namoczyć wodą dłonie, aby kluski nie przyklejały się i formować z ciasta okrągłe kluski i kciukiem w każdej klusce należy zrobić wgłębienie na sos.
- Kluski wrzucić do gotującej się wody osolonej z 3 łyżkami oliwy, aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody.
- Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować nie dłużej niż 2 minuty i wyjąć.