Szczegóły
Porcje
4
Czas
Godzina
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
700g ziemniaków
350g mąki pszennej
2 jajka
0,5kg śliwki węgierki
70g masła
szczypta soli i cukru
- Obierz i ugotuj ziemniaki, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i następnie wystudź.
- Umyj śliwki węgierki, rozkrój je i usuń pestki.
- Ziemniaki wyłóż na stolnicę lub czysty blat posypany mąką, zrób w nich dołek, do którego wbij jajka, dodaj sól oraz mąkę, następnie należy wyrobić ciasto.
- Formuj grube wałki z ciasta, które następnie potnij na mniejsze części.
- Z małych kawałków ciasta twórz kulki, z których po rozpłaszczeniu twórz okrągłe małe placki.
- Do każdego z placków kładź połówkę śliwki węgierki, zawiń ją w placuszki i formuj knedle ze śliwkami.
- Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej soli, następnie ostrożnie dodawaj do wody knedle ze śliwkami.
- Knedle ze śliwkami należy gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnie wody. Następnie wyjmuj ostrożnie je z wody, najlepiej łyżką z otworkami.
[…] Knedle ze śliwkami – prosto od Skosztuj.to […]