Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 700g ziemniaków

  • 350g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 0,5kg śliwki węgierki

  • 70g masła

  • szczypta soli i cukru

Knedle ze śliwkami uwielbiam przygotowywać pod koniec wakacji, kiedy zbieram owoce z mojej śliwy, ale oczywiście można je przygotować przez cały rok, zimą także z mrożonych śliwek.
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i następnie wystudź.
  2. Umyj śliwki węgierki, rozkrój je i usuń pestki.
  3. Ziemniaki wyłóż na stolnicę lub czysty blat posypany mąką, zrób w nich dołek, do którego wbij jajka, dodaj sól oraz mąkę, następnie należy wyrobić ciasto.
  4. Formuj grube wałki z ciasta, które następnie potnij na mniejsze części.
  5. Z małych kawałków ciasta twórz kulki, z których po rozpłaszczeniu twórz okrągłe małe placki.
  6. Do każdego z placków kładź połówkę śliwki węgierki, zawiń ją w placuszki i formuj knedle ze śliwkami.
  7. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej soli, następnie ostrożnie dodawaj do wody knedle ze śliwkami.
  8. Knedle ze śliwkami należy gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnie wody. Następnie wyjmuj ostrożnie je z wody, najlepiej łyżką z otworkami.
Knedle ze śliwkami można podawać z jogurtem naturalnym i jagodami, podaje się je także z bułką tartą i cynamonem, ale ja wolę osobiście to pierwsze połączenie.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.