Szczegóły
Porcje
2
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
4 sztuki ziemniaków
1 Sztuka jajek
1 Szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
3 sztuki cebuli
4 łyżki oliwy
- Obrać ziemniaki, umyć je, pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka, zalać wodą aż do przykrycia ich. Wsypać łyżeczkę soli.
- Po zagotowaniu, gotować jeszcze około 20 minut do póki nie będą miękkie. Następnie wylać wodę, ostudzić ziemniaki i przecisnąć przez przeciskarkę do ziemniaków.
- Następnie przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, w której będziemy ugniatać ciasto.
- Dodać do ziemniaków wybite jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Mąkę pszenną dodawać stopniowo aż do uzyskania nie lepiącej się znacznie do rąk masy.
- Na stolnicy, bądź wcześniej dokładnie umytym stole rozsypać mąkę i z małych porcji ciasta formować ruloniki, następnie należy pokroić ruloniki skośnie na kluski.
- Przy formowaniu warto rozetrzeć na rękach mąkę, wtedy kluski nie lepią się mocno do rąk.
- Zagotować garnek wody z łyżeczką soli. Do gotującej się wody wsypywać kluski.
- Jeśli mamy ich dużo warto zrobić na parę partii, aby się nie poprzyklejały do siebie.
- Kluski należy zacząć wyjmować zaraz po wypłynięciu ich na wierzch, inaczej się rozlecą.
- Kopytka najlepiej podawać z zeszkloną na patelni z tłuszczem cebulką lub/i przyprawą magii. Cebulkę należy pokroić na małe kawałki, rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć cebulkę aż nabierze rumianego koloru.