Kopytka

Szczegóły

Porcje

2

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 4 sztuki ziemniaków

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki soli

  • 3 sztuki cebuli

  • 4 łyżki oliwy

  1. Obrać ziemniaki, umyć je, pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka, zalać wodą aż do przykrycia ich. Wsypać łyżeczkę soli.
  2. Po zagotowaniu, gotować jeszcze około 20 minut do póki nie będą miękkie. Następnie wylać wodę, ostudzić ziemniaki i przecisnąć przez przeciskarkę do ziemniaków.
  3. Następnie przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, w której będziemy ugniatać ciasto.
  4. Dodać do ziemniaków wybite jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Mąkę pszenną dodawać stopniowo aż do uzyskania nie lepiącej się znacznie do rąk masy.
  5. Na stolnicy, bądź wcześniej dokładnie umytym stole rozsypać mąkę i z małych porcji ciasta formować ruloniki, następnie należy pokroić ruloniki skośnie na kluski.
  6. Przy formowaniu warto rozetrzeć na rękach mąkę, wtedy kluski nie lepią się mocno do rąk.
  7. Zagotować garnek wody z łyżeczką soli. Do gotującej się wody wsypywać kluski.
  8. Jeśli mamy ich dużo warto zrobić na parę partii, aby się nie poprzyklejały do siebie.
  9. Kluski należy zacząć wyjmować zaraz po wypłynięciu ich na wierzch, inaczej się rozlecą.
  10. Kopytka najlepiej podawać z zeszkloną na patelni z tłuszczem cebulką lub/i przyprawą magii. Cebulkę należy pokroić na małe kawałki, rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć cebulkę aż nabierze rumianego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.