Kto z nas nie lubi orzechów ? Są smaczne, zdrowe i możemy je używać do przygotowania wielu pysznych dań. Okazało się, że to właśnie orzechy włoskie są najzdrowsze.
Właściwości orzechów
Swoimi właściwościami przewyższają: migdały, nerkowce, pistacje i orzechy laskowe. Zawierają przeciwutleniacze, są bogatym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Ważną informacją jest to, że orzechy nie zawierają w swoim składzie glutenu i białka mlecznego.
Zdrowie w orzechach
Dietetycy zalecają spożywanie ich w profilaktyce wielu chorób: kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych rodzajów chorób nowotworowych.
Efekt leczniczy uzyskujemy już przy spożyciu siedmiu orzechów włoskich dziennie. Już sam wygląd orzecha przypominający mózg człowieka pobudza naszą wyobraźnię.