Kurczak duszony w warzywach

Szczegóły

Porcje

3

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 0,3 selera

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki mąki pszennej

  1. Umyć mięso oraz poprzecinać je poprzecznie, a następnie rozbić tłuczkiem.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić piersi na patelnie. Smażyć do zarumienienia.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa, dusić na małym ogniu pod przykryciem wszystko.
  4. Warzywa wydadzą wodę, jeśli sos ma być bardziej płynny to dodać wody i dalej dusić, aż do miękkości warzyw.
  5. Zagęścić sos mąką. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub np. kluskami śląskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.