Szczegóły
Porcje
1
Czas
30 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
średni
Składniki
50 gram makaronu penne
1 Sztuka piersi z kurczaka
3 sztuki pieczarek
1 Łyżeczka mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanek mleka 2%
1 Łyżeczka oleju
0,5 sztuki cebuli
0,3 łyżeczki soli
0,3 łyżeczki pieprzu
- Ugotuj najpierw makaron według instrukcji na opakowani, najlepiej na sposób al dente,
- Posiekaj cebulę, czosnek oraz pieczarki, a następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanym oleju,
- Pokrój kurczaka w kostkę i dodaj na patelnie. Smaż aż do miękkości kurczaka,
- Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do całości. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zbyt zgęstnieje to dolej wody.
- Dodaj na patelnie mleko, sól oraz pieprz. Gotuj aż zgęstnieje.
- Dodaj do całości ugotowany makaron i wymieszaj.