Naturalny warzywniak - czosnek niedźwiedzi

Łąka i pole to wielki warzywniak

Nasze babcie korzystały z darów natury, gotowały smacznie i zdrowo, a zakupy robiły na łące lub polu. Bo łąka i pole to wielki warzywniak!

Z KOSZYCZKIEM PO ZBIORY

Czosnek niedźwiedzi – młode liście zebrane przed kwitnieniem nadają się, drobno posiekane, do sałatek, sosów, zup i jarzyn.
bears-garlic-349920_1920
Pokrzywa żegawka – świeże liście stosowane są jako jarzyna, podobnie jak szpinak.

Komosa strzałkowata – młode liście i łodygi przed kwitnieniem nadają się na zupy ziołowe. Młode pędy można spożywać jak szparagi.

Gwiazdnica pospolita – dzięki łagodnemu smakowi nadaje się do zastosowania w zupach, jako jarzyna, a także jako sałatka.

Rzodkiew świrzepa – zebrane przed kwitnieniem młode liście i pędy, obgotowane w osolonej wodzie są spożywane jako jarzyna lub pikantny dodatek. Nasiona można przerabiać na musztardę.
Pieprznik przydrożny – młode liście, pędy i pączki używane są na surowo w sałatkach, w smaku są lekko gorzkawe.
Groszek bulwiasty – bulwy korzeniowe zawierają skrobię i cukier. Można je gotować jak kartofle lub prażyć jak kasztany.

Pasternak zwyczajny – grube mięsiste korzenie, przypominają marchew, są jednak bardziej słodkie, przyrządza się je tak samo jak marchewkę.
Naturalny warzywniak - pasternak zwyczajny
Czyściec błotny – zgrubiałe mięsiste rozłogi korzeniowe są mączyste i maja dobry smak, przyrządza się jak szparagi.

Popłoch pospolity – duże koszyczki tej rośliny w młodym stanie przyrządza się jak karczochy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.