Szczegóły
Porcje
4
Czas
Godzina
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
2 sztuki papryki
1 Sztuka papryki żółtej
1 Sztuka Papryka zielona
3 sztuki pomidora
1 Sztuka cukinii
7 sztuk parówek
2 sztuki cebuli
2 łyżki oliwy
1 Łyżeczka Papryka ostra przyprawa
1 Łyżeczka Papryka słodka przyprawa
3 sztuki ząbków czosnku
- Pokroić papryki w kostkę, lubię wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa, a po drugie papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.
- Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Następnie pokroić je w ćwiartki.
- Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.
- Pokroić cebulę w kosteczkę.
- Parówki pokroić w talarki.
- Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę, następnie dodać parówki i je podsmażyć (możemy robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń).
- Przełożyć cebulę z parówkami do garnka i dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić 5-10 minut.
- Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.
- Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.