Leczo z parówkami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 2 sztuki papryki

  • 1 Sztuka papryki żółtej

  • 1 Sztuka Papryka zielona

  • 3 sztuki pomidora

  • 1 Sztuka cukinii

  • 7 sztuk parówek

  • 2 sztuki cebuli

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 Łyżeczka Papryka ostra przyprawa

  • 1 Łyżeczka Papryka słodka przyprawa

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  1. Pokroić papryki w kostkę, lubię wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa, a po drugie papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.
  2. Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Następnie pokroić je w ćwiartki.
  3. Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.
  4. Pokroić cebulę w kosteczkę.
  5. Parówki pokroić w talarki.
  6. Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę, następnie dodać parówki i je podsmażyć (możemy robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń).
  7. Przełożyć cebulę z parówkami do garnka i dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić 5-10 minut.
  8. Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.
  9. Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.