Leniwe kluski

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 200 kilogram półtłustego twarogu

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 sztuki jajek

  • 3 łyżek bułki tartej

  • 1,5 łyżki masła

  1. Przecisnąć twaróg przez sito lub “rozdziabać” widelcem.
  2. Dodać rozbite jajka i całość rozgnieść.
  3. Dodać następnie mąkę i wyrobić ręką ciasto. Jeśli masa się zbyt mocno lepi dodać jeszcze mąki. Stolnice lub jeśli nie mamy umyty stół posypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
  4. Uformować wałeczki z ciasta, następnie pokroić je na kawałeczki.
  5. Zagotować wodę. Wrzucać kluski do wrzątku. Gotować je przez 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Są dwa sposoby podania leniwych. W jednym polewa się leniwe śmietaną z cukrem i sypie cynamonem. Lub drugi, który preferuje, bo przypomina mi smaki z dzieciństwa polega na przysmażeniu na masełku bułki tartej. Rumianą bułką tartą posypuje się leniwe i następnie posypuje się je cukrem. Jednym słowem mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.