Lody bananowo kakaowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 3 sztuki banana

  • 4 łyżki kakaa

  • 1 Szklanka śmietany kremówki

  1. Należy umyć banany i obrać je ze skórki, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach owoców.
  2. Następnie wymieszać banany ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać kakao.
  3. Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. W przypadku, gdy nie mamy takowej maszyny, masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki na przynajmniej kilka godzin.
  4. Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.
Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe. Polecam! .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.