Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
- Należy umyć banany i obrać je ze skórki, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach owoców.
- Następnie wymieszać banany ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać kakao.
- Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. W przypadku, gdy nie mamy takowej maszyny, masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki na przynajmniej kilka godzin.
- Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.