Lody jagodowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 1 Szklanka jagód

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru kryształ

  1. Należy umyć jagody, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach jagód.
  2. Następnie wymieszać jagody ze słodką płynną śmietaną oraz dodać cukier.
  3. Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. Jeśli nie posiadamy specjalnej maszyny to należy masę dać bezpośrednio do zamrażarki, jednak lody mogą być wtedy bardziej zbite.
Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów. Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe. Polecam lody własnej roboty o niebo lepsze niż kupne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.