Lody jogurtowe czekoladowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 600 gram jogurtu czekoladowego

  • 0,8 szklanek śmietany kremówki

  • 2 łyżki kakaa rozpuszczalnego

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać maszynę do robienia lodów. Tego typu maszyna kosztuje ok. 100 zł, a użycie jej powoduje, że lody są tak pulchne, jak lody gałkowe w cukierni. Jeśli natomiast nie mamy maszyny możemy spróbować zrobić lody bez niej, jednakże musimy liczyć się z tym, że lody będą bardziej zbite.
  1. Wymieszać dokładnie składniki w misce, przygotować lody w maszynie do robienia lodów wg instrukcji. W moim przypadku trzeba najpierw schłodzić wkłady na minimum 12h w zamrażarce (dlatego warto je mieć zawsze schłodzone, bo nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na lody) następnie wlać masę do wkładu w maszynie i uruchomić na około 30 minut.
  2. Po czym lody wstawić do zamrażarki na jakąś godzinkę. Po nałożeniu lodów na talerzyki warto odczekać parę minut przed ich spożyciem. Wtedy będą lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.